Solfej, bir müzik parçasının notalarını okuyarak seslendirmeye denir. Notaların çalınmasına da verilen bu isim müzik öğretiminde yapılan çalışmaların da adıdır. Bu çalışma a, o, u gibi ünlülerle yapılırsa buna “vokaliz” adı verilir. Solfeje bağlı olarak notaları hecelerle adlandırmaya solmizasyon denir. Çin, Hint ve Eski Yunan müziklerinde de solmizasyon yöntemleri vardır. Avrupa müziklerinde en çok kullanılan bu yöntem Ortaçağ’da İtalyan öğretmen ve müzik bilgini Arezzolu Guido tarafından bulunmuştur. Bu heceleri, çok tanınmış Latince bir ilahiden almıştır.
Solfej derslerinde, müzikal altyapının oluşumu ve gelişimi için işitme, algılama, dikte, deşifre verilmektedir. Solfej, kişinin ritim duygusunu ve müzik kulağını geliştirerek sanatına büyük katkı sağlar. Seviyeleri aynı olan öğrencilere grup dersi olarak da verilir.
Solfej eğitimi içinde öğrenciler anahtarları, ses aralıklarını, ritimleri, tonalite ve değiştirme işaretlerini öğrenirler. Şan öğrencilerinin dışında enstrüman öğrencilerinin de bu dersleri alması gerekir. Kişinin öğrenme yetisine ve hızına bağlı olan solfej, müzik alt yapısının ve bilgilerinin kalıcı olmasını sağlama hedefli bir çalışmadır.